image_intro_alt

Wypowiedzi kandydatów lewicy do radomskiego samorządu podczas wczorajszej konferencji prasowej.

Najważniejszymi  wydarzeniami na Lewicy są obecnie przygotowania  do wyborów  samorządowych. Wszytkie  ręce  na  pokład! Kandydaci_a_Patryk_Fajdek-2_copy_copy_copy.jpg

RPS logo nr 2Podczas  konferencji  prasowej , która  odbyła  się  w  piątkowy  poranek 09 lutego 2024r.  w  siedzibie  Nowej  Lewicy w Radomiu  przy  ul. Zeromskiego  31,  wszystkie  kandydatki  i  kandydaci    zaprezentowali  swoje krótkie  wypowiedzi   dla  dzinnikarzy.

Jako  pierwszy  glos  zabrał  Waldemar  Kaczmarski, przewodniczący  Nowej  Lewicy  w Radomiu , który    poinformował,  że  Nowa Lewica w Radomiu  idzie  do  wyborów  samorządowych  w  składzie     Radomskiego  Paktu  Samorzadowego   Radosława  Witkowskiego.  Pakt, który  zawarliśmy  wraz  z  pięcioma  innymi  demokratycznymi  ugrupowaniami   politycznymi  w Radomiu   (PO, Nowoczesna, PLS, Polska  2050  Szymona Hołowni  oraz  Bezpartyjni  Radomianie)  napawa  nas optymizmem  przed  wyborami.

Wygrał  "Pakt  15  Paździenika"  wygra  też    "Pakt  7  Kwietnia"!

Przewodniczący  Waldemar  Kaczmarski  przedstawił  całą  piątkę  kandydatek  i   kandydatów Nowej Lewicy  na radnych  Rady  Miejskiej w Radomiu (  zgodnie  z kolejnością  okręgów  wyborczych).

Natępnie  każda  kandydatka  i  kandydat  udzielili  krótkiej  wypowiedzi  dla   dziennikarzy . Najważniejsze  wątki  ich   wypowiedzi  poniżej:

Edyta Malec-Ćwiek kandydatka Nowej Lewicy - Okręg nr 1 - miejsce 4 na liście

Radna na co dzień, a nie od święta wiąże się z tym, że chcę być godnym reprezentantem moich wyborców i w każdym momencie, kiedy potrzebują pomocykonfa 9.02.38 1
i rady, pomagać im w sposób odpowiedzialny i konsekwentny oraz wczuć się w ich aktualne problemy. W swojej pracy  skoncentruję się na potrzebach mieszkańców i ich życiu w naszym mieście, głównie  Plant,  Sródmieścia i XV-lecia, na poprawie funkcjonowania chodników, terenów zielonych, parkingów, równomiernego doposażenia szkół,  przestrzegania praw pracowniczych, zwiększenia ilości żłobków publicznych i przystosowania infrastruktury dla potrzeb  ludzi z niepełnosprawnościami.

XV- lecie i Planty to piękne osiedla, w których powinno chcieć się żyć. Należy więc zwiększyć nakłady na program remontów chodników, inwestycje w żłobkin i  przedszkola, jak chociażby w to znajdujące się przy ul Jasińskiego, gdzie od lat potrzebny jest remont i budowa nowego, profesjonalnego, bezpiecznego dla dzieci placu zabaw. To powrót do korzeni – XV- lecie znów musi być zielonym osiedlem, jak w wizji jego założycieli, a więc program nasadzeń drzewek oraz  zachowanie właściwych proporcji między nasadzeniami a nowymi miejscami parkingowymi, których na obu osiedlach brakuje i przyspieszanie takich inwestycji, jak bezpieczeństwo pieszych - czyli nowa sygnalizacja na Kusocińskiego.

Chcę,  aby mieszkańcy mieli radną na co dzień, a nie od święta, ja taką radną będę, bo to realna szansa na inwestycje, na poprawę bezpieczeństwa, na większy komfort życia mieszkańców.

Jan Pszczoła - kandydat Nowej Lewicy - Okręg nr 2 - miejsce 3 na liście konfa 9.02.34 copy

Mam zaszczyt uczestniczyć w wyborach z komitetu prezydenta Radosława Witkowskiego.
Pragnę przypomnieć społeczeństwu Radomia, że od ponad 25 lat sadzę drzewa i krzewy różnych gatunków na terenie Radomia za własne środki.
W ostatnich latach z młodzieżą Nowej Lewicy, w tym także w 2023 roku, posadziliśmy ponad 100 drzew przy osiedlu Południe.
Z posadzonych drzew na osiedlu Ustronie rośnie obecnie ponad 500, których obwód jest porównywalny do obwodu przeciętnego człowieka.
W Radzie Miasta Radomia zamierzam kontynuować powyższe czynności oraz rozwiązywać problemy mieszkańców naszego miasta

Tytus Kacprzakkandydat Nowej Lewicy - Okręg nr 3 - miejsce 7 na liściekonfa 9.02.31 2

kandydat Nowej Lewicy na liście Paktu Samorządowego Radosława Witkowskiego powiedział na konferencji : Wielu z nas, młodych ludzi, zastanawia się nad przyszłością w Radomiu. Ja nie mam wątpliwościchcę tutaj żyć, pracować i tworzyć lepszą przyszłość dla nas wszystkich. Moje zaangażowanie wynika z głębokiej wiarypotencjał Radomia ijego mieszkańców. Startuję w tych wyborach, by zainicjować realne zmiany, takie jak zwiekszenie dostępności mieszkań dla mlodych i rodzin, rozwój zielonych przestrzeni czy inwestowanie w ekdukacje i nowejkulture. Moim marzeniem jest aby Radomianie a przede wszystkim przyszłe pokolenia znalazły w naszym mieście miejsce pełne możliwości. Szczerze wierzę że wspólnie możemy dać miastu nowe życie.

Jolanta Sokołowska - kandydatka Nowej Lewicy - Okręg nr 4 - miejsce 4 na liście

Od ponad 20 lat związana jestem ze środowiskiem lewicowym w mieście Radom. Jako założycielka Stowarzyszenia Kobiety dla Radomia od lat pomagam i wspieram radomianki. Jakokonfa 9.02.28 przewodnicząca Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych doskonale znam problemy z jakimi muszą mierzyć się rodziny osób dotkniętych tym problemem. Dlatego w swojej działalności społeczno-politycznej skupiam się na pomocy kobietom i rodzinom, w których  problem z uzależnieniami występuje. Niezwykle ważną dla mnie grupą są również osoby starsze, których w mieście Radomiu jest co raz więcej. W swoich działaniach staram się zawsze pamiętać o seniorach i poprzez różne programy społeczne organizowałam przedsięwzięcia mające na celu aktywizację radomskich seniorów.

Jako radna Rady Miejskiej w Radomiu chciałabym, aby do naszego miasta napłynęło więcej inwestorów zewnętrznych, którzy zapewnią nowe miejsca pracy. Chciałabym aby idea Radomskiego Parku Kulturowego została zrealizowana. Będę dążyła również do połączenia Parku Stary Ogród z Parkiem Leśniczówką jednym spójnym układem pieszo-rowerowym. Realizacja takich inwestycji jak drogi, chodniki, ścieżki pieszo-rowerowe, parki, instytucje kultury, rozwój terenów przemysłowych i nowe miejsca pracy są kierunkami, które powinny zostać doinwestowane.

Jolanta Luty - kandydatka Nowej Lewicy - Okręg nr 5 - miejsce 2 na liście

Zawarliśmy  kompromis. Jak  w  przypadku  każdego  kompromisu  nikt  nie  jest  do  końca  zadowolony  , ale  też  nikt  nie  jest  do  końca  niezadowolony. konfa 9.02.25Głęboko  wierzę ,że  nasze  połączenie   przyniesie   efekt  w postaci  zwycięstwa  „Koalicji  7  kwietnia” Połączyliśmy  siły  dla  umożliwienia lepszego i  zrównoważonego   rozwoju  naszego miasta.Jest to  historyczna  chwila,  taka  koalicja  powstała  w  Radomiu  po   raz  pierwszy i  z  pewnością  po  zwycięstwie ,  pozytywnie  wpłynie   na  merytoryczne  obrady w  Radzie  Miejskiej i ich  poziom oraz   realizację  kluczowych  celów, bez  kłótni i  przepychanek.

Udało  nam  się   stworzyć  bardzo dobry  projekt  polityczny  dla    naszego  miasta  i dla  naszej  radomskiej  wspólnoty.

Do  wyborów  idę,  by  konsekwentnie  walczyć  o  przywrócenie  Radomiowi  statusu  stolicy  województwa. Wygrana  naszego Paktu  w  wyborach  samorządowych  pozwoli na lepsze  wykorzystanie  dobrych  relacji  z  rządem . A  nie  zapominajmy  też  ,że  będą  środki  na  usługi  publiczne  w KPO, takie  jak  ochrona  zdrowia, edukacja, transport  publiczny  czy   mieszkania  na  tani  wynajem zgodnie  z  naszym  hasłem   „Mieszkanie  prawem  nie  towarem”.

Kandydatki  i  kandydaci  Lewicy  będą  w  nowym  samorządzie  crème  de  la  crème  samorządu.

________________________________________________________________________________________________________________

TWORZENIE PROGRAM NOWEJ LEWICY

Aktualnie  skupiamy  się  na  tworzeniu  programu, który  opracowujemy  na  podstawie   między  innymi ankiet  skierowanych  do  mieszkańców miasta, a  także  otrzymanych   wniosków i  propozycji  od  mieszkańców,  nadesłanych  do  nas  lub  wyrażonych  podczas  częstych  spotkań  bezpośrednich. W   ten  sposób  możemy  powiedzieć ,że  nasz  program  dla  Radomia   oparty  jest  na  autentycznych  potrzebach  mieszkańców  Radomia.

Wzór ankiety - jak poniżej i do pobrania .

Prosimy  o  jej  wypełnianie  i  dostarczanie  do  nas. Chcemy  abyście to Wy, mieszkańcy  naszego  miasta  byli  twórcami  naszego  programu, gdyż powstaje  on  dla  mieszkańców  naszego  miasta, by  każdy  mieszkaniec czuł się  tutaj  dobrze, i by każdy  mógł  być   dumny, że  mieszka  w Radomiu.

Ankieta SZANOWNI MIESZKAŃCY RADOMIA PROJEKT poprawiony projekt 1

Ankieta SZANOWNI MIESZKAŃCY RADOMIA PROJEKT poprawiony projekt 2 copy

Ankieta skierowana do mieszkańców m. Radomia →do pobrania→TUTAJ

[Opr.EM-Ć,JP,TK,JS,JL,AL,EB]

Radom, dnia 10 lutego 2024r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!